Τηνιακό Χέλι ζεί και είναι ανάμεσα μάς
«Τα χέλια γεννιούνται ως μικρές προνύμφες που ονομάζονται “λεπτοκέφαλοι” στη Θάλασσα των Σαργασσών». «Παρασύρονται από τα θαλάσσια ρεύματα, διασχίζοντας τον ωκεανό μέχρι την Ευρώπη, και μετατρέπονται σε “υαλόχελα”. Τα υαλόχελα μεταναστεύουν στο γλυκό νερό και γίνονται κιτρινόχελα. Τα κιτρινόχελα στη συνέχεια περνούν την πιο μεγάλη περίοδο της ζωής τους σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι, μένοντας σε μια κατάσταση παθητικότητας σε ένα μέρος για πολλά χρόνια. Αλλά μετά, ένα φθινόπωρο, το κιτρινόχελο βγαίνει κολυμπώντας ξανά στον ωκεανό, μετατρέπεται στο ασημόχελο και κάνει όλη τη διαδρομή προς τη Θάλασσα των Σαργασσών, ζευγαρώνει και μετά πεθαίνει. Αυτός είναι ο κύκλος ζωής ενός χελιού και από μόνος του είναι μια απίθανη ιστορία.Το ευρωπαϊκό χέλι Ανγκουίλα Ανγκουίλα είναι ένα ψάρι που ζει και στο θαλασσινό και στο γλυκό νερό. Και μπορεί να ζήσει πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά περιπτώσεις χελιών που ξεπέρασαν τα 85 χρόνια. Και υπάρχουν ιστορίες για χέλια που έχουν ζήσει πάνω από 150 χρόνια. Απ’ όσο ξέρουμε, όλα τα ευρωπαϊκά χέλια γεννιούνται στη Θάλασσα των Σαργασσών. Το πώς βρίσκουν τον δρόμο τους για εκεί και πώς οι προνύμφες βρίσκουν τον δρόμο για την Ευρώπη, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, είναι ένα μυστήριο, αλλά πιθανόν χρησιμοποιούν την όσφρησή τους και επίσης κάποιου είδους ηλεκτρομαγνητική αίσθηση.
Το Τηνιακο χέλι το συναντάμε στο χωριό Περάστρα κατά μήκος του μικρού ποταμού μέχρι και το εγκαταλειμμένο χωριό Λάζαρος μέσα σε πέτρινες γούρνες & υδρομαστευτικές στοές αλλά και στο λαγκάδι της Παναγίας της Σπηλιώτησας.
Επίσης στην Λίμνη της κολυμπήθρας που είναι ουσιαστικά μια μικρή λιμνοθάλασσα υπάρχουν Χέλια.
Να τονίσουμε ότι είναι προστατευόμενο υπό εξαφάνιση είδος και απαγορεύεται αυστηρά το ψάρεμα του.
Χέλι : το άγνωστο αυτό ζώο. Ο Αριστοτέλης είχε συγγράψει σχετική πραγματεία. Είναι το μόνο ζώο που δεν έχει καταφέρει ν’ αναπαράγει ο άνθρωπος. Όλα τα χέλια αναπαράγονται στη Θάλασσα των Σαργάσσων. Άγνωστος ο μηχανισμός του πως βρίσκουν τον δρόμο της επιστροφής στον τόπο των γονιών τους. Η Ελλάδα πλούσια σε χέλια, ζούν και αναπτύσσονται στις λιμνοθάλασσες, ποτάμια μικρά και μεγάλα.
Στην φωτογραφία το – Τηνιακό Χέλι
Ρεπορτάζ Τηνιακό Χέλι: Ευχαριστούμε τον κ Γιώργο Παρασκεύα που εμπνεύστηκε την δημιουργία του συγκεκριμένου θέματος.