Δεν είναι δασικές και με τη βούλα του… Συμβουλίου της Επικρατείας οι φρυγανώδεις εκτάσεις, βάζοντας τέλος στη διαμάχη των δασολόγων και των γεωτεχνικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο είχε ήδη αποχαρακτηρίσει έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών τα φρύγανα και τους ασπάλαθους.
Με την 725/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι, κατά το Σύνταγμα και το νόμο, ως βλάστηση που προσδίδει σε ορισμένη έκταση δασικό χαρακτήρα με τις νόμιμες συνέπειες, δηλαδή ως δασική βλάστηση, νοείται η αποτελούμενη από άγρια ξυλώδη φυτά με τα χαρακτηριστικά του δέντρου ή του θάμνου.
Επομένως, άλλης μορφής άγρια βλάστηση, έστω και ξυλώδης, η οποία, όμως, δεν αποτελείται από δέντρα και θάμνους, δεν εμπίπτει στη συνταγματική έννοια του δάσους και της δασικής έκτασης, αν και ο κοινός νομοθέτης μπορεί να υπαγάγει εκτάσεις που καλύπτονται από άλλου χαρακτήρα βλάστηση, όπως η φρυγανώδης, πλήρως ή μερικώς και υπό τις προϋποθέσεις που κρίνει ο ίδιος νόμος στη δασική νομοθεσία.
«Κατά συνέπεια, η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση αλλά χορτολιβαδική και δεν συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό το χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου», αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, με την οποία έκανε αποδεκτή την από 8-4-2021 Γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών αναφορικά με τις εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθο, χωρίς την παρουσία άλλων ειδών δασικής βλάστησης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύθηκαν αστοχίες που αφορούσαν στο χαρακτηρισμό εκτάσεων κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, τη Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο.
Πηγή: elefterostypos.gr