Η λίμνη μας, ο μικρός μας βιότοπος. Ένα τοπίο απαράμιλλου καλούς αυτό της λίμνης της Κολυμπήθρας. Μοναδικά πτηνά όπως, χήνες, πάπιες, σπάνια αποδημητικά πτηνά ακόμα και κύκνοι έχουν θεαθεί αρκετές φορές στην Λίμνη της Κολυμπήθρας. Ζούν η βρίσκουν καταφύγιο, αρκετά είδη ψαριών και αμφιβίων όπως βάτραχοι, χέλια, χελώνες, κέφαλοι, Λαυράκια κα
Ένας θαλερός παραθαλάσσιος υγρότοπος της Τήνου που αποτελεί σημαντικό σταθμό ξεκούρασης, ανεφοδιασμού αλλά και αναπαραγωγής για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας. Ο υγρότοπος βρίσκεται στο τέλος της πεδιάδας Κάτω Μέρη, της μεγαλύτερης και πιο εύφορης πεδιάδας της Τήνου που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού. Δημιουργείται από πολλά εποχικά ρέματα που κατεβαίνουν από τους λόφους Πατέλα, Κυδωνιά και Προφήτη Ηλία και σχηματίζουν το μεγαλύτερο υδρογραφικό δίκτυο της Τήνου. Το κυρίως ρέμα ξεκινάει στα κεντρικά του νησιού, πάνω από το χωριό Λουτρά, περίπου 7 χλμ. από τον υγρότοπο και την ακτή. Συνεχίζει στην πεδιάδα της Κώμης και φτάνει στο Λιβάδι που είναι η βορειότερη χορτολιβαδική περιοχή της πεδιάδας Κάτω Μέρη.
Ο υγρότοπος της Κολυμπήθρας είναι μια μόνιμη εκβολική λίμνη που φτάνει σε μέγεθος τα 9 στρέμματα, ενώ το ευρύτερο μέγεθος του υγροτοπικού συμπλέγματος με τους γύρω βιοτόπους φτάνει περίπου τα 80 στρέμματα. Παλαιότερα τα νερά του έλους απλώνονταν σε μεγαλύτερη έκταση, αλλά οι καλλιέργειες ελάττωσαν κατά πολύ το μέγεθος και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής. Ο υγρότοπος που έχει υφάλμυρο νερό χωρίζεται από την θάλασσα από την αμμώδη παραλία της Κολυμπήθρας που φτάνει σε μήκος τα 360 μέτρα και βρίσκεται στο τέλος του περίκλειστου ομώνυμου όρμου.
Πρόκειται για έναν υπέροχο τόπο για εξερεύνηση και παρατήρηση, καθώς σε μία μικρή σχετικά έκταση μπορεί κανείς να συναντήσει πολλούς διαφορετικούς βιοτόπους, όπως το έλος, το ρυάκι, την εκβολή, τις αμμοθίνες, τους πυκνούς καλαμιώνες, τους λόφους με τα φρύγανα, τα χορτολίβαδα, την ακτή με την αμμουδιά και τα βράχια και τον αμμώδη βυθό του όρμου με τα διάσπαρτα λιβάδια ποδειδωνίας.
Η βλάστηση γύρω από τον υγρότοπο συνδυάζει τα τυπικά φυτά των υγροτόπων με την βλάστηση που χαρακτηρίζει τις παραλίες του Αιγαίου. Τα μεγάλα καλάμια (Arundo donax), τα διάσπαρτα βούρλα (Typha domingensis) και οι λυγαριές κυριαρχούν, ενώ δίπλα από τις εκβολές υπάρχει μια μικρή έκταση από αμμοθίνες (Ammophila arenaria subsp arundinacea). Στους γύρω λόφους συναντάει κανείς είδη, όπως σκίνα, φιλλύκια, κάπαρες, λαδανιές, ασφάκες, δεντρολίβανα και θρούμπια.