Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και όσους εν γένει έχουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο νησί μας.
Ο αρμόδιος υπάλληλος του ΟΣΔΕ ήδη βρίσκεται στα γραφεία του αγροτικού συνεταιρισμού Τήνου καθημερινά στον πρώτο όροφο και παραλαμβάνει δηλώσεις κατόπιν ραντεβού μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο κινητό τηλέφωνο 694 632 7732 κ Μηχάλης, αρμόδιος για την παραλαβή των δηλώσεων και τα ραντεβού κατόπιν συνεννόησης.
Η διαδικασία του ΟΣΔΕ
Το ΟΣΔΕ εξασφαλίζει τη διαχείριση και τον έλεγχο της εισοδηματικής στήριξης με τυποποιημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Κατά κανόνα, το ΟΣΔΕ καλύπτει μια διαδικασία διάρκειας ενός έτους, η οποία ξεκινά με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης εισοδηματικής ενίσχυσης από τους γεωργούς. Για τη στήριξη των γεωργών στη διαδικασία αυτή, οι εθνικές διοικήσεις πρέπει να τους παρέχουν προκαθορισμένες πληροφορίες τις οποίες οι ίδιοι μπορούν να επιβεβαιώσουν, να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν.
Στη συνέχεια, οι εθνικές διοικήσεις ελέγχουν κατά πόσον οι γεωργοί πληρούν τις προϋποθέσεις εισοδηματικής στήριξης, με διοικητικούς ελέγχους όλων των αιτήσεων και επιτόπιους ελέγχους σε δείγμα των γεωργών.
Ακολουθούν οι πληρωμές στους γεωργούς, όπου λαμβάνονται υπόψη τυχόν ευρήματα των διοικητικών και των επιτόπιων ελέγχων. Τέλος, η εθνική διοίκηση επικαιροποιεί τις προκαθορισμένες αιτήσεις ενίσχυσης για το επόμενο έτος, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τρέχοντος έτους.
Οι χώρες της ΕΕ λειτουργούν το ΟΣΔΕ μέσω διαπιστευμένων οργανισμών πληρωμών. Το σύστημα εφαρμόζεται σε όλα τα καθεστώτα εισοδηματικής στήριξης (υποχρεωτικά ή μη), καθώς και σε ορισμένα μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης που χορηγούνται με βάση τον αριθμό των εκταρίων ή των ζώων που κατέχει ο γεωργός. Οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν επίσης το ΟΣΔΕ για να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί τηρούν ορισμένες από τις απαιτήσεις και τα πρότυπα που επιβάλλονται από την πολλαπλή συμμόρφωση.
Τι είναι λοιπόν το ΟΣΔΕ;;;
Μια διαδικασία:
1)που γίνεται μια φορά κάθε χρόνο (όταν ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, περίπου από Μάρτιο μέχρι Μάιο)
2) που μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιοσδήποτε έχει κάποια αγροτική εκμετάλλευση στο όνομα του
3)με την οποία δηλώνουμε την έκταση που καλλιεργούμε για το τρέχον έτος, ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη
Γιατί να κάνω ΟΣΔΕ;;;
Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης είτε απλά κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης το ΟΣΔΕ είναι μια επιλογή που σας προσφέρει τις εξής δυνατότητες:
1)δημιουργεί το δικαίωμα για βασική ενίσχυση (επιδότηση για τα στρέμματα αγροτικής γης που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ)
Για να γίνει αυτό ο παραγωγός πρέπει να ενεργοποιήσει δικαιώματα για τα στρέμματα αυτά είτε μέσω της αρχικής κατανομής δικαιωμάτων του 2015 είτε αποκτώντας τα μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ή κατανομής από το Εθνικό Απόθεμα.
2)δημιουργεί κατά περίπτωση το δικαίωμα για επιπλέον ενισχύσεις (πρασίνισμα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική αποζημίωση).
3)επιτρέπει τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (πχ Σχέδια Βελτίωσης).
4)επιτρέπει την ασφάλιση μέσω ΕΛΓΑ του φυτικού κεφαλαίου και τη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.
5)επιτρέπει τη δημιουργία ή τη συμμετοχή σε οικοτεχνία και αίτηση για άδεια χρήσης νερού (γεώτρηση) για αγροτική χρήση, λειτουργία υπαίθριου πάγκου κ.α.
Τι να προσέξω;;;
1)Πρέπει οι καλλιέργειες σας να δηλώνονται ορθά, έτσι ώστε να πληρώνεστε σωστά και να εκμεταλλεύεστε όλες τις δυνατότητες επιδότησης που έχετε.
2)Πρέπει οι καλλιέργειες σας να δηλώνονται έγκαιρα, γιατί διαφορετικά σε περίπτωση καθυστερημένης δήλωσης τους επιβάλλεται πρόστιμο στις επιδοτήσεις που δικαιούστε ή και δεν πληρώνεστε καθόλου.
3) Η εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών σας είναι υποχρεωτική από τη στιγμή που υποβάλλετε δήλωση ΟΣΔΕ. Οπότε θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσό (ανάλογα με την έκταση και το είδος των καλλιεργειών σας). Το ποσό αυτό μπορεί να πληρωθεί είτε απευθείας από εσάς είτε να κρατηθεί από το ποσό των επιδοτήσεων σας.
4)Η δήλωση ΟΣΔΕ σας επηρεάζει φορολογικά. Καθορίζει το πόσο και το πώς θα φορολογηθείτε, αν είναι υποχρεωτικό να κρατάτε βιβλία ή όχι καθώς κατά περίπτωση και την ασφάλιση σας (πχ. συνταξιοδότηση).
5)Το ΟΣΔΕ δεν είναι το ίδιο πράγμα με το κτηματολόγιο. Γενικά, στην αίτηση μας δε δηλώνουμε ιδιοκτησία. Στο ΟΣΔΕ δηλώνουμε όπως είπαμε και προηγουμένως τη γη που καλλιεργούμε και μπορεί να είναι τόσο δική μας όσο κι ενοικιαζόμενη.
6) Η έκταση που έχει ένα αγροτεμάχιο στο συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ή στο ενοικιαστήριο του μπορεί να μην είναι η ίδια με αυτήν που εμφανίζεται στο ΟΣΔΕ, αν υπάρχουν μέσα ή γύρω από αυτό μη επιλέξιμα κομμάτια γης. Για τα κομμάτια αυτά δυστυχώς δε θα πάρουμε επιδότηση χωρίς αυτό να σημαίνει πώς αυτά τα κομμάτια δεν ανήκουν πλέον στον κάτοχο του αγροτεμαχίου.